Stres și Coping în Relațiile de Familie: Efecte Longitudinale asupra Dinamicii de Cuplu și Comportamentelor de Parenting

PNCDI III, Proiect de cercetare pentru stimularea tinerelor echipe independente, Nr. TE 121/2022, cod proiect PN-III-P1-1.1-TE-2021-1203

Puteti vizualiza

Conferințe

  1. Rusu, P.P. Duca, D.S., Bogdan, I., Ursu, A. (2022).
  2. Emotions and emotion regulation in family relationships. 8th International Conference on Social Emotional Learning and Positive Development, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, 30 iunie - 2 iulie 2022.
  1. Rusu, P.P. (2022).
  2. Stress, coping and parenting behaviors in families of elementary school children. 6th International Conference on Learning Innovation and Quality Education, Faculty of Teacher Training and Education, University Sebelas Maret, Surakarta, Indonezia, 3 septembrie 2022.
  1. Rusu, P.P., Bogdan, I., Duca, D.S., Ursu, A. (2022).
  2. Efectele stresului asupra comportamentelor de parenting. Conferința Formare și Bune practici în Educația Timpurie, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, 23-25 octombrie 2022.
  1. Rusu, P.P., Bogdan, Duca, D.S., Ursu, A. (2022).
  2. Stres și Coping în Relațiile de Familie: Efecte Longitudinale asupra Dinamicii de Cuplu și Comportamentelor de Parenting – prezentarea proiectului. Conferința Studențească de Cercetare Aplicată în Științele Educației și Psihologie, Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava, 21-22 noiembrie 2022.
  1. Couples Coping Enhancement Training, Universitatea Zurich, 2-6 ianuarie 2023

  1. Biennial Symposium of the Psychological Committee of the Royal Academies for Science and the Arts of Belgium, Burnout in the 21st century, Bruxelles, Martie 2023.

  1. Rusu, P.P., Bogdan, Candel, O.S., Ursu, A., Ilciuc, C. (2023).
  2. Conflictul muncă-familie, copingul diadic și satisfacția în cuplu. Conferința Națională a Asociației Psihologilor din România (APR), „Psihologia în era digitalizării”, Constanța, 2-4 iunie 2023
  1. Bogdan, I., Rusu, P.P., Ursu, A., Candel, O.S., Ilciuc, C. (2023).
  2. Stresul și starea de bine a părinților. Rolul mediator al căldurii parentale și al comunicării parentale negative. Conferința Națională a Asociației Psihologilor din România (APR), „Psihologia în era digitalizării”, Constanța, 2-4 iunie 2023
  1. Ursu, A., Bogdan, I., Rusu, P.P. (2023).
  2. Valori familiale și satisfacția maritală. Rolul mediator stresului parental. Conferința Națională a Asociației Psihologilor din România (APR), „Psihologia în era digitalizării”, Constanța, 2-4 iunie 2023
  1. Rusu, P.P., Bogdan, Ursu, A., Candel, O.S., Ilciuc, C. (2023).
  2. Stress, couple dynamics and parenting behaviors: a dyadic approach. 10th International Conference of Applied Psychology and Educational Sciences (ICAPES), Universitatea Al. I. Cuza, Iasi, Romania, 20–21 Octombrie 2023

Articole

  1. Rusu, P. P., Bogdan, I., Duca, D. S., & Ursu, A. (2023)
  2. Stres și Coping în Relațiile de Familie: Efecte asupra Dinamicii de Cuplu și Comportamentelor de Parenting. Revista de Psihologie, 69 (2) 91–168.
  1. Duca, D. S., Ursu, A., Bogdan, I., & Rusu, P. P. (2023)
  2. Emotions and Emotion Regulation in Family Relationships. Revista Românească pentru Educație Multidimensională, 15(2), 114-131.
  1. Șiean, A.I., Ilciuc, C., & Rusu, P.P. (2023, acceptat, în curs de publicare).
  2. Couples Coping Enhancement Training: A Mobile Relationship Education Program. Proceedings of 2023 Conference on E-Health and Bioengineering.
  1. Rusu, P. P. & Bogdan, I. (trimis pentru evaluare).
  2. Parentingul și starea de bine a familiei, Revista de Psihologie.
  1. Candel, O.S., Rusu, P.P., Bogdan, I., Ursu, A., Ilciuc, C., & Podina, I.R. (în pregătire).
  2. Parental stress and parents’ well-being. A meta-analysis
  1. Bogdan, I., Rusu, P.P., & Candel, O. (în pregătire).
  2. Negative communication and parental warmth mediate the association between stress and parents’s well-being
  1. Ilciuc, C., Rusu, P.P. & Candel, O. (în pregătire).
  2. Work-family conflict and relationship satisfaction. The moderating role of dyadic coping
  1. Ursu, A., Rusu, P.P., Bogdan, I., & Candel, O. (în pregătire).
  2. Perfectionism, depression/anxiety and well-being in couple relationships: a dyadic approach

Rapoarte științifice

  1. RAPORT ŞTIINŢIFIC Rusu Petruta decembrie 2022

  2. PDF | DOI

Echipa proiectului

Director de proiect

Petruța RUSU

Doctor în psihologie, conferențiar universitar în cadrul Facultății de Științe ale Educației, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. A lucrat ca cercetător la Universitatea din Zurich, Elveția, în cadrul Departamentului de Psihologie. A publicat cartea Religiozitatea în relațiile de cuplu și familie (Editura ASCR), articole în reviste internaționale de prestigiu (Journal of Family Psychology, Stress and Health, Journal of Social and Personal Relationships, Frontiers in Psychology, PlosOne) și capitole de carte la edituri din străinătate. Cercetările sale investighează stresul și copingul în cuplu și familie, implicațiile religiozității în viața de familie, emoțiile și strategiile de reglare a emoțiilor în cuplu, satisfacția maritală și starea de bine a partenerilor.

Ionela BOGDAN

Asistent universitar dr. în cadrul Facultății de Științe ale Educației, Universitatea Ștefan cel Mare Suceava. A absolvit Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Masterul de Psihologie Clinică și Psihoterapie și Școala Doctorală de Psihologie din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Ariile de interes sunt: Psihologia familiei, Psihologia educației, Psihologie socială, Metodologia cercetării. Este autoarea unei serii de articole științifice publicate în reviste internaționale de prestigiu, cum ar fi „Transition to parenthood and marital satisfaction: a meta-analysis” in Frontiers in Psychology, „Intimacy and postpartum depression. A moderated mediation model” in Journal of Child and Family Studies sau „Social and Emotional Learning and Internalizing Problems among Adolescents: The Mediating Role of Resilience” in Children.

Diana Sînziana DUCA

Doctor în psihologie, lector universitar la Facultatea de Știinte ale Educației, din cadrul Universității Ștefan cel Mare din Suceava, psiholog clinician și psihoterapeut sistemic. În cadrul Facultății de Științe ale Educatiei coordonează cursuri pentru disciplinele: Fundamentele psihopedagogiei speciale, Defectologie și Logopedie, Metodologia cercetării pedagogice, Tehnici de învățare, Psihopedagogie. De asemenea, are o experiență practică de 8 ani în terapia logopedică și recuperarea elevilor cu dizabilități și cerințe educaționale speciale. Domeniile de cercetare includ: psihologia familiei, psihologia educației, stres, coping și rezilieță în contexte diverse, impactul bolilor cronice în viața de familie, analiza datelor diadice, incluziunea socio-educațională. Tema tezei de doctorat este „Stresul familial în contextul tulburării de spectru autist a copilului”. Este autor și co-autor al unor publicații științifice din domeniul psihologiei (articole, volume colective și manuale).

Andreea URSU

Asistent universitar doctor, în cadrul Facultății de Științe ale Educației, Universitatea "Ștefan cel Mare" din Suceava, România. Între octombrie 2021 – mai 2022 a realizat un stagiu de cercetare postdoctorală la Laboratorul de Psihologia Cuplului și a Familiei din cadrul Universității din Munster, Germania. Interesele sale de cercetare se concentrează pe efectele intrapersonale și interpersonale ale emoțiilor și reglării emoționale asupra dinamicii partenerilor romantici, studiul intercultural al emoțiilor și al relațiilor romantice și al creșterii personale în condiții de adversitate. Predă Psihologia familiei, Psihologia rezilienței, Psihologia muncii și Psihologia educației. A publicat 14 lucrări în limba engleză, sub formă de articole. A lucrat în 4 laboratoare de cercetare europene diferite, fiind implicată în proiecte de cercetare în echipe internaționale.

Cornelia ILCIUC

Licențiată în Știinte ale Educației și absolventă a programului de Masterat Consiliere Școlară și Educație Emoțională din cadrul Universității Ștefan cel Mare din Suceava. Tema lucrării de disertație este ,,Religiozitatea, smerenia și sănătatea mintală. Asocieri pozitive”. A participat la conferințe științifice naționale și internaționale, prezentând rezultate ale cercetărilor realizate, legate de religiozitate, virtuți, stare de bine și relațiile dintre aceste dimensiuni. A fost implicată într-un proiect internațional care a investigat efectele psihologice ale pandemiei asupra indivizilor, cuplurilor și comunităților. Este co-autor al articolului ,,Coping with global uncertainty: Perceptions of COVID-19 psychological distress, relationship quality, and dyadic coping for romantic partners across 27 countries”, publicat în Journal of Social and Personal Relationships.

Octav Sorin CANDEL

Lector doctor și cercetător post-doctoral la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Și-a susținut teza de doctorat în 2019 și are un master în Terapii de cuplu și familie. Principalele sale interese de cercetare și predare se regăsesc în zona psihologiei cuplului și a familiei, precum și în cea a psihologiei sociale. A publicat peste 40 de studii, atât în reviste indexate Web of Science (cum ar fi Personality and Individual Differences, Frontiers in Psychology, International Journal of Sustainability in Higher Education, Journal of Health Psychology sau International Journal of Sexual Health) cât și în alte indexate în diferite baze de date internaționale. De asemenea, a contribuit la o serie de capitole publicate la edituri naționale și internaționale prestigioase, precum Palgrave MacMillan și Polirom. În 2022, a publicat prima sa carte, „Psihologia satisfacției de cuplu” la Editura Universității Alexandru Ioan Cuza. A fost beneficiarul unui grant de cercetare acordat de Universitatea Alexandru Ioan Cuza și a lucrat ca asistent de cercetare în cadrul proiectului Horizon 2020 ENTRANCES – ENERgy TRANsitions from Coal and carbon: Effects on Societies.

Alexandru-Ionuț ȘIEAN

Doctorand ing. în cadrul Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, unde îmi desfășor activitatea de cercetare în Interacțiunea Om-Dronă (Human Drone Interaction) și Inteligența Ambientală (Ambient Intelligence) în cadrul Laboratorului de Mașini Inteligente și Vizualzarea Informației (Machine Intelligence and Information Visualization Lab) din Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava. Mi-am concentrat atenția în mod prioritar pe tehnologia gestuală pentru proiectarea și implementarea de noi interacțuni cu dronele folosind dispozitive purtabile personale și gadgeturi mobile. Activitățile de cercetare pe care le-am desfășurat se regăsesc sub formă de articole știintifice publicate în cadrul conferințelor precum; ASSETS (ACM SIGACCESS Conference on Computers and Accessibility), IMX (Internațional Media Excerience), ISAmI (Internațional Symposium on Ambient Intelligence) și altele în care am obțiut distincții precum “Delegates’ Award” și “Judges’ Award.”


Link-uri utile

Universitatea "Ștefan cel Mare" din Suceava

Facultatea de Știinte ale Educației

Urmați-ne

Facebook Instagram

CONTACT

phone nmber



Stres și Coping în Relațiile de Familie: Efecte Longitudinale asupra Dinamicii de Cuplu și Comportamentelor de Parenting